Dlaczego wieprz?
fot. max ostrozhinskiy / UNSPLASH.COM

Wracam nareszcie, gwoli uszczęśliwienia czytelników cierpliwie czekających na odpowiedź w tej kwestii, do sprawy wieprza. Jest ona jednak zawiła i obawiam się, że z powodu ograniczonych ram tekstu do odpowiedzi na tytułowe pytanie dziś nie dojdziemy; będzie więc to jedynie wstęp.

Na początku trzeba zadać trzy pytania.

Po pierwsze: Dlaczego w ogóle mamy prawa kaszrutu – przepisy pokarmowe?

Po drugie: Dlaczego świnia jest wśród zwierząt nieczystych tak szczególnie znienawidzona?

I wreszcie: Dlaczego Pan Bóg w ogóle stworzył świnię? Nad tym pytaniem nikt jak dotąd, o ile wiem, się nie zastanawiał ani wśród Żydów, ani wśród chrześcijan. Dla św. Tomasza odpowiedź wynikałaby z odpowiedzi na ogólniejsze pytanie o przyczyny stworzenia czegokolwiek przez Boga; ale nad szczególnym przypadkiem wieprza św. Tomasz chyba się nie zastanawiał.

Zwierzęta koszerne muszą spełniać dwa warunki: przeżuwać i mieć rozszczepione kopyta. Kopyta świnia ma jak należy, ale nie przeżuwa. Będzie to istotne w odpowiedzi na drugie pytanie. Warto też przy tej okazji przypomnieć – w obliczu narastającej skłonności w różnych krajach Europy, najbardziej w Anglii, do gorączkowego usuwania rysunków i wszelkich

Zostało Ci jeszcze 75% artykułu

Wykup dostęp do archiwum

  • Dostęp do ponad 7000 artykułów
  • Dostęp do wszystkich miesięczników starszych niż 6 miesięcy
  • Nielimitowane czytanie na stronie www bez pobierania żadnych plików!
Wyczyść

Zaloguj się

Dlaczego wieprz?
Agnieszka Kołakowska

urodzona w 1960 r. – polska filozof i filolog klasyczny, tłumaczka i publicystka. Agnieszka Kołakowska jest autorką cyklu felietonów pt....

Produkt dodany do koszyka

Zobacz koszyk Kontynuuj zakupy

Polecane przez W drodze