Pochwała ogórka
fot. michele tardivo / UNSPLASH.COM

Często słyszę, że odchudzanie jest drogie. Tymczasem fundujemy rodzinie wakacje all inclusive. Jedzenie i drinki do oporu. Nawet lody są za darmo. I na takie wakacje nas stać. Może w tym roku warto pieniądze przeznaczyć na catering dietetyczny i siłownię?

Piotr Świątkowski: Nie występuje pani w reklamach?

Katarzyna Bosacka: Nie. Straciłabym wiarygodność. To świadoma decyzja o budowaniu własnego wizerunku jako specjalisty w konkretnej dziedzinie. Nie wchodzę w układy z producentami żywności i dóbr wszelakich. Nie chcę rozmienić autorytetu na drobne. To jest zasada małego słoiczka, z którego się je łyżeczką wiele lat. Nie chcę być telewizyjną celebrytką.

Jak Superniania?

Była autorytetem dla dzieci i rodziców. Wszyscy mówiliśmy do naszych pociech, że pójdą na „karnego jeżyka”. A potem wystąpiła w „Tańcu z gwiazdami” i reklamowała margarynę. Przekonywała, że od margaryny się rośnie. To nieprawda. Rośnie się od białka i witamin, a nie od tłuszczów. Zniknęła z mediów. Ludzie przestali jej słuchać.

A co pani zrobi, jeśli skończy się moda na zdrowe jedzenie?

Będę dalej robić swoje. Wie pan, ile jest ważnych tematów? Smog, wszechobecny plastik, który nas zalewa, nadużywanie środków chemicznych. Powoli zaczynamy się zastanawiać, gdzie i czym jest barwiona odzież. Czy zabawki, które kupujemy dzieciom, są bezpieczne? Liczba ludzi, którzy dbają o zdrowie i zwracają uwagę na to, co kupują, rośnie. Poza tym w Polsce dopiero się rozwija produkcja żywności ekologicznej. Gonimy Europę. Mamy warunki do rozwoju upraw ekologicznych. No i jeszcze jedno: wyznaję zasadę, że człowiek powinien robić tylko to, co lubi, na czym się zna i co mu sprawia przyjemność. Dla mnie tym czymś jest jedzenie.

No właśnie, gdy rozmawiamy, pani przygotowuje farsz do pierogów…

Dziś przychodzi do mnie sześć koleżanek z podstawówki. Ulepimy po sześćdziesiąt pierogów na głowę, a później je zamrozimy. Będą pierogi z kapustą i grzybami, ze śliwkami wędzonymi i z serem. Będą też klasyczne, ruskie, dla dzieci, bo wiele maluchów nie znosi wigilijnych smaków.

Co ludzi odstrasza od zdrowej żywności i zdrowego żywienia?

Wszystkim się wydaje, że zdrowe jedzenie jest drogie. Ale jeśli spojrzymy na zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia, czyli zredukujemy czerwone mięso, w naszym wypadku wieprzowinę, jeśli włączymy warzywa sezonowe, teraz to kiszonki, warzywa korzeniowe, jeśli do tego dołożymy chudy nabiał, czyli maślankę, kefir, jogurt, oraz kasze i proste płatki owsiane, to się okaże, że z tego naszego zdrowego menu najdroższe są ryby. Można sobie z tym poradzić, bo mamy śledzia, który jest tani i jest w każdym dyskoncie. Pięćdziesiąt gramów śledzia wysta

Zostało Ci jeszcze 85% artykułu

Wykup dostęp do archiwum

  • Dostęp do ponad 7000 artykułów
  • Dostęp do wszystkich miesięczników starszych niż 6 miesięcy
  • Nielimitowane czytanie na stronie www bez pobierania żadnych plików!
Wyczyść

Zaloguj się

Pochwała ogórka
Katarzyna Bosacka

z wykształcenia polonistka, z zawodu dziennikarka, w telewizji TVN Style prowadziła program konsumencki Wiem, co jem i Wiem, co kupuję oraz talk-show kulinarny Gwiazdy od kuchni. Z dr Marią Nosz...

Pochwała ogórka
Piotr Świątkowski

urodzony w 1980 r. – autor słuchowisk i audycji historycznych w Radiu Poznań, dziennikarz Polskiego Radia w Poznaniu, współpracownik dominikańskiego miesięcznika „W drodze”, autor reportaży historycznych. W 2017 roku w Dom...

Produkt dodany do koszyka

Zobacz koszyk Kontynuuj zakupy

Polecane przez W drodze