Bez spinów darmowe wpłaty

  1. Dzisiejsze Stare Losowania Keno: To nie byłaby Wenecja bez Punta, a z tak wieloma opcjami stakingu i linii, wypłatami i bonusami do gry – jest to jazda, która będzie dostępna tak długo, jak sama Wenecja.
  2. Automat Do Gier Clover Tales Gra Za Darmo Bez Rejestracji - Automat online Penguin City wypełniony jest tematycznymi symbolami pojawiającymi się na 5 bębnach.
  3. Automaty Do Gier Finder: Najbogatsi hazardziści na świecie to profesjonalni pokerzyści, co jest jedynym argumentem potrzebnym na temat rentowności tej gry kasynowej.

Ruletka na żywo gry kasynowe online

Gry Slotowe Igt Online
Dzięki premii NativeGaming Twoje saldo wzrasta o 100%.
Mobilne Kasyno Katowice
Jeden dodatkowy punkt za jednokierunkowe wyciąganie rąk tylko do wysokości.
Jeśli chodzi o gry, Pan Favorit ma dostępną przyzwoitą kolekcję.

Spiny bonusowe kwiecień

Ile Ida Pieniadze Z Online Kasino
Poniżej można zobaczyć różne rodzaje gry blackjack online..
Automat Do Gier Buffalo Blitz Gra Za Darmo Bez Rejestracji
Wspólnie stworzyli firmę Revolut Limited z siedzibą w Londynie.
Polskojęzyczne Kasyno Internetowe

Opowiedz mi o kuchni
fot. dima furai / UNSPLASH.COM

Są takie zapachy i smaki, które trudno wymazać z pamięci. Najpierw te rodzinne, domowe. Barszcz mojej babci: delikatny, nie za kwaśny, a jednocześnie niesamowicie intensywny, kipiący wręcz od buraków i przypraw, ani za słodki, ani za słony – wszystko w nim było na swoim miejscu. Żaden inny już później mi tak nie smakował. Ten był za ostry, tamten zbyt kwaśny, tłusty, lichy. Lata całe zabrało mi pogodzenie się z barszczami niedosięgającymi mojego ideału. A przecież to tylko jeden ze smaków domu obok niezapomnianych smaków mazurka, makowca, zup i pieczeni.

Potem dochodziły smaki przygodne: ryba na szlaku św. Jakuba, omlet z jajek prosto od kur – podarowany przez anonimową kobietę gdzieś w Galicji – czy zupa cebulowa przyrządzona przez młodzież z duszpasterstwa.

Każdy z tych smaków schował się gdzieś między językiem a podniebieniem. Potrafiłbym go rozpoznać wśród tysięcy innych, choć nie potrafię dać im słów. Tym większy podziw budzą we mnie ludzie, którzy nie tylko umieją smakować, ale również w taki zmysłowy sposób opowiadać o kuchni.

Mistrzynią kulinarnego słowa jest od lat Tessa Capponi-Borawska – jeszcze do niedawna wykładowczyni na Uniwersytecie Warszawskim, autorka książek i felietonów nie tylko kulinarnych. Lubiłem je czytać. W szare jesienne popołudnie miło było odpłynąć do Florencji lub Mantui, zatrzymać się przed freskiem Benozza Gozzolego przedstawiającym orszak Trzech Króli, posłuchać opowieści o żonie Franciszka II, Izabeli d’Este albo Cosimie de Medicim. Ostatecznie jednak zawsze gdzieś spomiędzy relacji z wernisażu, notatek z ostatnich lektur i włoskich anegdot docierał zapach prawdziwków, oliwy lub kocimiętki.

Ten cud darmowej podróży przez kuchnie i jadalnie świata powtarza się w najnowszej książce Tessy Capponi-Borawskiej, przygotowanej z Agnieszką Drotkiewicz. Obco brzmiące nazwy nagle nabierają kolorów, aromatów, słodyczy i goryczki. Zamy

Zostało Ci jeszcze 75% artykułu

Wykup dostęp do archiwum

  • Dostęp do ponad 7000 artykułów
  • Dostęp do wszystkich miesięczników starszych niż 6 miesięcy
  • Nielimitowane czytanie na stronie www bez pobierania żadnych plików!
Wyczyść

Zaloguj się

Opowiedz mi o kuchni
Dominik Jarczewski OP

urodzony w 1986 r. w Warszawie – dominikanin, duszpasterz, rekolekcjonista, doktor filozofii uniwersytetu Paris 1 Panthéon-Sorbonne, wykładowca Kolegium Filozoficzno-Teologicznego Dominikanów, adiunkt w Instytucie Filozofii Uniwersytetu Jagiellońskiego, stały współpracownik...

Produkt dodany do koszyka

Zobacz koszyk Kontynuuj zakupy

Polecane przez W drodze