fot. archiwum redakcji

Karol Okrasa

urodzony 20 maja 1978 r. w Białej Podlaskiej – polski kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej, pasjonat ze smakiem.

Jedna z najbardziej lubianych osobowości medialnych. Jak sam o sobie mówi, jest urodzonym szczęściarzem, który z życiowej pasji uczynił sposób na życie. Swój sukces zawdzięcza ogromnej pracowitości i wyjątkowej konsekwencji. Chociaż z natury skromny, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce, oraz laureatem wielu prestiżowych nagród i odznaczeń.

Profesjonalista i perfekcjonista w każdym calu, który lubi dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Z właściwą sobie młodzieńczą swadą, poczuciem humoru, zaangażowaniem i dbałością o formę przekazu zdradza tajniki gotowania i inspiruje widzów do tworzenia własnego kulinarnego świata oraz zachęca do czerpania przyjemności, tak z jedzenia, jak i gotowania.

Karol Okrasa przyznaje, że chociaż głównym źródłem inspiracji jest dla niego tradycyjna polska kuchnia, to niepokorny duch każe mu szukać wciąż nowych smaków i odkrywać nowe dania. Jego podróże kulinarne owocują zaskakującymi potrawami, łączącymi smaki i aromaty, którymi oczarowuje swoich gości i czytelników.