Z rondlem na głowie
fot. louis hansel shotsoflouis / UNSPLASH.COM

Od trzech lat z moją przyjaciółką Małgorzatą Buttittą siedzimy nad tłumaczeniem książki, którą mogłabym nazwać biblią kuchni włoskiej. Chodzi o dzieło Pellegrina Artusiego La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Nauka w kuchni i sztuka dobrego jedzenia) wydane po raz pierwszy w 1891 roku. Zajęcie jest niezwykle trudne nie tylko ze względów językowych, ale także z powodu wielu wątków historycznych, literackich i kulturowych, bo Nauka w kuchni to nie tylko książka kucharska, lecz także pierwsze prawdziwe kompendium kulinarne zjednoczonych Włoch.

                  ***

Pellegrino Artusi urodził się w 1821 roku w małej miejscowości Forlimpopoli w Romanii, krainie rozciągającej się wzdłuż północnego stoku Apeninu Toskańskiego aż do Morza Adriatyckiego. Romania wchodziła wtedy w skład bardzo biednego wówczas Państwa Kościelnego.

Pellegrino był synem zamożnego właściciela sklepu kolonialnego, który prawdopodobnie zajmował się także lichwą. Dzięki interesom ojca jako młody chłopak dużo z nim podróżował, zwiedzając sporą część Półwyspu Apenińskiego. Jego spokojne życie przerwała gwałtownie w 1851 roku rodzinna tragedia, w wyniku której cała familia przeniosła się do Florencji, gdzie Artus

Zostało Ci jeszcze 75% artykułu

Wykup dostęp do archiwum

  • Dostęp do ponad 5000 artykułów
  • Dostęp do wszystkich miesięczników starszych niż 6 miesięcy
  • Nielimitowane czytanie na stronie www bez pobierania żadnych plików!
||
Wyczyść

Zaloguj się