Opowiedz mi o kuchni
fot. dima furai / UNSPLASH.COM

Są takie zapachy i smaki, które trudno wymazać z pamięci. Najpierw te rodzinne, domowe. Barszcz mojej babci: delikatny, nie za kwaśny, a jednocześnie niesamowicie intensywny, kipiący wręcz od buraków i przypraw, ani za słodki, ani za słony – wszystko w nim było na swoim miejscu. Żaden inny już później mi tak nie smakował. Ten był za ostry, tamten zbyt kwaśny, tłusty, lichy. Lata całe zabrało mi pogodzenie się z barszczami niedosięgającymi mojego ideału. A przecież to tylko jeden ze smaków domu obok niezapomnianych smaków mazurka, makowca, zup i pieczeni.

Potem dochodziły smaki przygodne: ryba na szlaku św. Jakuba, omlet z jajek prosto od kur – podarowany przez anonimową kobietę gdzieś w Galicji – czy zupa cebulowa przyrządzona przez młodzież z duszpasterstwa.

Każdy z tych smaków schował się gdzieś między językiem a podniebieniem. Potrafiłbym go rozpoznać wśród tysięcy innych, choć nie potrafię dać im słów. Tym większy podziw budzą we mnie ludzie, którzy nie tylko umieją smakować, ale również w taki zmysłowy sposób opowiadać o kuchni.

Mistrzynią kulinarnego słowa jest od lat Tessa Capponi-Borawska – jeszcze do niedawna wykładowczyni na Uniwersytecie Warszawskim, autorka książek i felietonów nie tylko kulinarnych. Lubiłem je czytać. W szare jesienne popołudnie miło było odpłynąć do Florencji lub Mantui, zatrzymać się przed freskiem Benozza Gozzolego przedstawiającym orszak Trzech Króli, posłuchać opowieści o żonie Franciszka II, Izabeli d’Este albo Cosimie de Medicim. Ostatecznie jednak zawsze gdzieś spomiędzy relacji z wernisażu, notatek z ostatnich lektur i włoskich anegdot docierał zapach prawdziwków, oliwy lub kocimiętki.

Ten cud darmowej podróży przez kuchnie i jadalnie świata powtarza się w najnowszej książce Tessy Capponi-Borawskiej, przygotowanej z Agnieszką Drotkiewicz. Obco brzmiące nazwy nagle nabierają kolorów, aromatów, słodyczy i goryczki. Zamy

Zostało Ci jeszcze 75% artykułu

Wykup dostęp do archiwum

  • Dostęp do ponad 7000 artykułów
  • Dostęp do wszystkich miesięczników starszych niż 6 miesięcy
  • Nielimitowane czytanie na stronie www bez pobierania żadnych plików!
Wyczyść

Zaloguj się

Opowiedz mi o kuchni
Dominik Jarczewski OP

urodzony w 1986 r. w Warszawie – dominikanin, duszpasterz, rekolekcjonista, doktor filozofii uniwersytetu Paris 1 Panthéon-Sorbonne, wykładowca Kolegium Filozoficzno-Teologicznego Dominikanów, stały współpracownik miesięcznika „W drodze”....

Produkt dodany do koszyka

Zobacz koszyk Kontynuuj zakupy

Polecane przez W drodze